ВЪРХОВНИЯТ СЪД В ИРЛАНДИЯ: НЕРОДЕНОТО БЕБЕ ИМА ПРАВО НА ЖИВОТ

Съдия от Върховния съд постанови, че думата “нероден” в Ирландската конституция означава “неродено дете” с права, които се разпростират по-далеч от правото на живот, и че държавата трябва да се отнася сериозно към такова дете.

The Irish Times огласява позицията на г-н Джъстис Ричард Хъмфрис, според когото неродените деца, включително онези, чиито родители подлежат на депортиране, са носители на реални права и имат собствен правен статут по общото право, и по силата на Конституцията правата им се разпростират много по-далеч от правото на живот в собствен смисъл.

Съдебното произнасяне е направено в рамките на преглед на заповед за депортиране.

Г-н Джъстис Хъмфрис обяснява, че много от тези права са “наистина ефективни”, а не само вероятни и предстоящи.

Той казва още, че

Статия 42а от Конституцията, въведена след референдум през 2012, задължава Държавата да защитава “всички” деца, а понеже “нероденото” също “очевидно е дете”, Статия 42а се отнася към всички деца “преди и след раждане”.

Ниамх Уи Бряин от Life institute сподели, че това е много важно постановление, което потвърждава, че нероденото бебе заслужава всички права и протекции, които притежава всяка друга личност. Тя добави, че решението нанася тежък удар върху активистите, които дискриминират неродените деца и твърдят, че те не са напълно хора и затова не могат да бъдат носители на човешки права.

“Това е важно и полезно постановление, което ни предоставя яснота във време, в което медиите и активистите за аборт твърдят, че на неродените деца трябва да бъде отказано дори най-фундаменталното право – правото на живот”, – каза тя. “Г-н Джъстис Хъмфрис постанови, че неродените деца имат не само правото да живеят, но и Държавата е длъжна да се увери, че всички права, отнасящи се към децата, са застъпени и по отношение на неродените.”

Тя добави още: “Интересно е, че в решението си Джъстис Хъмфрис определи като “напълно неоснователен” аргумента на държавата, че единственото валидно право на нероденото дете е правото на живот”

“Това постановление ни припомня, че още от зачатието си ние сме човешки същества и че всички наши човешки права трябва да бъдат защитавани и уважавани от този момент нататък”

обясни говорителката на “Life Institute”.

Източник: www.lifenews.com

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 3 =