ЕМБРИОНИ СЪДЯТ МАЙКА СИ

Споровете между бивши партньори относно правата върху децата са обичайни за съвременните модели на семейни отношения в процес на разпад. Интересен правен и биоетически казус, обаче, представлява съдебният процес относно съдбата на замразени ембриони. Освен поради специфично правни проблеми, свързани с процесуалната легитимация за такъв иск, с формулиране на правния интерес и възможността да бъде изследван от съда в процеса, подобна претенция е интересна с една друга предпоставка – въпросът за това, дали нероденото дете може да бъде носител на права и задължения, тоест да бъде субект на правото, и в кой момент се поражда тази възможност.

Назначаването от съда в Луизиана на доверено лице, което да защитава правата на ембрионите, говори недвусмислено за убеждението на съда, че такива права са налични. И пренася проблема за съдбата на неродените деца от сферата на родителите, като непосредствени разпоредители с техния живот, на плоскостта на обществените отношения и обществения интерес, който да бъде защитаван с възможностите на държавата.

Ето каква информация разпространява британската преса относно този интересен прецедент.

sofia-vergara-nick-loeb
София Вергара и Ник Лоеб

Битката между София Вергара и нейния бивш годеник Ник Лоеб за попечителство върху замразените й ембриони претърпява драматичен обрат, когато постъпва информация, че ембрионите съдят майка си за това, че им е отказала правото на живот.

Уебсайтът Page Six съобщава, че двата женски ембриона на име Ема и Изабела са завели дело срещу майка си в Луизиана. Според съдебните книжа в качеството си на “доверено лице на ембрионите” като ищец е вписан Джеймс Карбонет. Луизиана е щат с пролайф политика и предлага правна защита за замразените ембриони.

В съдебните книжа Ема и Изабела обвиняват майка си и в това, че ги е лишила от наследството, което са щели да получат от фонда, създаден за тях от Вергара и Лоеб. Двойката се раздели през 2014 г., една година след като създаде ембрионите.

Замразените ембриони искат от съда да бъдат предадени на баща си Лоеб. Те твърдят, че с получения отказ от право на живот са лишени и от това да получават здравни осигуровки и средства за образование от фонда.

В съдебното дело се твърди, че всички предишни договори между звездата от “Модерно семейство” и бившия й годеник трябва да бъдат анулирани. Според споразумение, сключено между двамата, ембрионите могат да бъдат използвани само при взаимно съгласие. В противен случай ще останат замразени за неопределено време.

Лоеб и преди е водил дела срещу Вергара за попечителство върху замразените ембриони. Той твърди, че е със силни пролайф убеждения и по тази причина се бори от името на неродените си деца за правото им на живот. От своя страна актрисата, в момента омъжена за Джо Манганиело, обвинява бившия си годеник в това, че е използвал славата й, за да получи публично внимание.

“Странно как Лоеб иска да повярваме, че той подкрепя правото на една жена да вземе лично становище по отношение на своето възпроизвеждане. Но в същото време той, изглежда, вярва, че неговата бивша годеница София Вергара няма такива права – особено ако това дело означава Лоеб да бъде изложен на по-голямо обществено внимание”, – каза адвокатът на Вергара Фред Силбербърг.

“Лоеб, макар да казва, че подкрепя “правото на живот”, разкри, че преди връзката си с Вергара е забременил две жени, като бременностите им са били прекратени”, – добави той.

По материали от ibtimes.co.uk

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × one =