ЗАТВОР, АКО УБЕДИТЕ ЖЕНА ВЪВ ФРАНЦИЯ ДА НЕ ПРАВИ АБОРТ?

Атакувана е свободата на словото на френски сайтове, посветени на правото на живот на неродените деца.

На 7 декември тази година френският Сенат гласува много важен законопроект за френското законодателство и за цяла Европа. Ако бъде приет, законът ще има отрицателно влияние върху свободата на словото във Франция и вероятно ще повлияе и върху други европейски законодателства, ако подобни инциативи бъдат предложени и в други страни.
Намерението на вносителите е да се затрудни работата на сайтове, посветени на защитата на живота (pro-life) и срещу абортите.

В момента във Франция “възпрепятстването” на аборти в болниците и специализираните клиники, дори само чрез разпространение на информация в защита на правото на живот на неродените деца, се наказва със затвор от две години и глоба от 30 000 евро. Наказуем е и протестът на защитници на правото на живот пред клиники за аборти.

Подкрепящите законопроекта смятат, че тактиката на противниците на аборта вече се е насочила към интернет и че същата следва да бъде спряна.

С новото предложение за законодателни промени тези “престъпления” ще бъдат разширени неимоверно, включвайки, по оруелския “новговор” на министъра по въпросите на семействата, децата и жените Лоренс Росиньол, всяко “изкривено представяне (за да подведе с цел да разубеди) на природата и последствията от аборта”. Социалистическото правителство иска по този начин да криминализира сайтовете, които, по думите на вносителите “упражняват психологически или морален натиск” върху жените да не правят аборт.

С други думи,

ако френски сайт в защита на правото на живот разубеди жена да се откаже от аборт, като й каже истината за аборта или като й предложи подкрепа, организацията-собственик на сайта може да бъде санкционирана с огромна глоба, а нейните управители да получат ефективна присъда, свързана с излежаване на наказание в затвора.

Сайтовете, които френският министър обвинява като “подвеждащи” – afterbaiz.com, lvg.net и lessurvivants.com всъщност предлагат обективна информация и предлагат подкрепа, която правителството и свързаните с него организации отказват да предоставят. Накратко, тези сайтове вършат несвършена от самото правителство работа.

Според Доминик Тиан, депутат от Републиканската партия, в парламента цари “много тежка атмосфера” по този въпрос. Депутатът обвини правителството, че атакува свободата на изразяване и допълни, че това е “опасно за демокрацията и по всяка вероятност анти-конституционно” и че неговата партия ще направи всичко възможно да спре този закон.

Източници: www.catholicherald.co.uk и www.citizengo.org

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × four =