НА КОГО И КАКВО ДЪЛЖИ ЖЕНАТА

—Ти знаеш ли какво ми каза дъщеря ти ?! — посрещна ме баща ми, когато пристигнах да прибера гостуващите при него деца. Тя не иска да се омъжва и да има деца! Ти трябва да поговориш с нея. Семейството и децата са най-святото предназначение на всяка жена!

По принцип на жените им върви в предназначенията и задълженията…

Жената е длъжна да създава уют в дома.

А какво е уют? Как се измерва? Има ли се предвид дизайна на интериора? Ако да, то от моя огромен кръг познати само две жени умеят от кал и клонки да създават красив и необичаен интериор, натъпкан със сувенирчета, чинийки и абажурчета, които за другите са ужасен кич и еснафщина. Тогава всички останали и аз включително, трябва да бъдем насила записани на курс за повишаване на квалификацията? Или веднага да бъдем дисквалифицирани, за да живеем както сме си живели, да си купуваме от „Икея“ каквото ни е необходимо и да не вдигаме излишен шум?

Жената трябва да бъде отлична домакиня.

Тук влиза ли поддръжката на чистотата? Колко често, колко качествено? Моя приятелка пере всеки месец пердетата си, а аз? Лично аз съм жалка неудачница, която вместо пердета е закачила щори. Никакво пране, ни-ко-га. Това е моето решение. Бягство от реалността, а не решение, ще контрирате вие. Децата смятат, че нашият дом е една голяма площадка за игра, а аз нямам никакво желание да им преча. Животът тече бързо, нямам сили за прахосване за домакинска работа.

Жената е длъжна да готви добре.

Разкайвам се, и тук съм виновна. Обичам да си похапвам вкусни и полезни неща. Дори в най-сложните финансови времена може да се яде разнообразна храна с малко повече фантазия. Но, заляти с винен сос (стафиди, дюля, сминдух, червено вино) пилешки хапки с гарнитура пюре от леща (кардамон, карамфил, канела, джинджифил, лайм) и подгарнитура от печена тиква с подправки – не предизвикват никакъв възторг у децата. Те обичат корнфлейкс с мляко и макарони. От сложната салата с пармезан крадат краставичките, презрително чегъртайки полепналия пармезан. Знам пет рецепти за борш, но никой в нашето семейство не го обича. Единственото, което искат децата от мен, е торта. Добре че съпругът ми има ужасно хоби – обича да готви.

Жената трябва да внимава за външния си вид.

Нима живеем в антиутопия? В нормалния свят едни хора не могат да принуждават други хора да ходят с неудобни обувки. Да се ходи на високи токчета е вредно! От неудобните обувки жените получават гръбначни изкривявания. Операцията на костта на палеца на крака е болезнена, а после следва дълго възстановяване. А коленете, които се лекуват само със смяна на ставата? Обувките са малък аспект от голямото насилие над жените. Как да отслабнем, как да напълнеем, как да създадем видимост на желаната фигура с помощта на бельото и дрехите. Лицето — козметика, козметология, операции, маскировка. Познавам жена, която всяка сутрин става един час по-рано за да успее с грима и прическата. Науката не стои на едно място, изобретяват се все нови и нови методи за разкрасяване. Модните широки вежди се правят с микроблейдинг (blade – острие, англ.). За тази част на суровата женственост една колонка не стига, трябва да се пише научен труд.

Жената е длъжна да бъде мъдра.

Даже има идиом – „женска мъдрост“. Мъдростта трябва да се съчетава с логиката. И с женската чувствителност, която се компенсира с женската практичност. Жената трябва да умее да похарчи половин заплата за чантичка, но и да умее да се справи с три лева, така че никой да не разбере. Не питайте как става. Жената трябва да умее да плете и шие, да има художествен вкус, да бъде музикално развита, начетена, да обича природата и да има градина. Жената е длъжна да се стреми към саморазвитие. Към подобряване на семейния комфорт. Жената трябва да умее да се разбира с хората, особено с роднините на съпруга, да търпи и прощава. Длъжна е радостно да понася несгодите на майчинството. Да не спи по цели нощи, да яде в случайните промеждутъци между миенето на изцапаните детски дупенца и чиниите. С месеци и години да се намира в състояние на социална изолация, но да остава бодра, пълна с любов и оптимизъм. Жената е длъжна да вдъхновява и поддържа, но да не очаква да бъде поддържана от другите.

“ Уляна каза, че иска да стане нинджа“ – тъгува татко. „Знаеш ли, татко – казвам му – няма какво да й отговоря. Твърде добре я разбирам“.

В този същия ден показах на дъщеря си как правилно да събира пръстите си в юмрук за удар. Кариерата на нинджа няма да падне от небето…

Автор: Нина Архипова

Превод: Жанета Дилкова-Дановска

www.matrony.ru

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + 1 =