РАЗГОВОРИ ЗА ПРИЕМНАТА ГРИЖА

През новата 2017-а година в столичната ателие – книжарница „Къща за птици“ стартира поредица срещи, в чийто фокус ще бъдат проблемите на приемната грижа.

plakat_priemna_grija-672x1024-2Много български деца живеят извън семейната си среда. Те нямат дом, някои са отхвърлени от своите родители или семействата им се намират в кризисна ситуация, с която не могат да се справят сами. Деца, останали сираци, жертва на насилие, на трафик – всички те са в риск и имат нужда от подкрепа, сигурен дом и добър житейски пример.

Новата поредица беседи е насочена към всеки, който е готов да поеме по нелекия, но много благодарен път в подкрепа на децата, лишени от родителски грижи.

Под надслова „Приемната грижа – трудната мисия да обичаш без да притежаваш“ в поредицата срещи ще дискутираме въпросите:

– Каква е спецификата на приемната грижа, нейната същност и развитието й в България.

– Какви са особеностите на децата под закрила и техните специфични нужди.

– Какви са важните етапи на подготовка на бъдещия приемен родител; квалификациите и организацията на приемната грижа у нас.

– Как да бъде съхранена идентичността на приемното дете. Връзката му с биологичното семейство – болезнена, но необходима за изграждането на устойчива личност. Как и кога?

– Привързаността и разделите – приемната грижа е oбич без притежание. Готови ли сме да дадем топлина, сигурност, грижа и родителски пример на дете, което за определено време е в нашия живот и ще продължи житейския си път без нас?

– Приемната грижа – професия или мисия? Примери от живота, добрите практики по света и у нас.


Alina VodenicharovaАлина Воденичарова – лектор

От 8 години активно работи по проблемите на ранното развитие на деца, лишени от родителски грижи, и деца със специални нужди. Била е професионален приемен родител, има опит в резидентен тип грижи за бебета в Център за настаняване от семеен тип, специализира в грижите за деца, преживели насилие или жертви на трафик. Подкрепя като консултант семейства при осиновяване, реинтеграция или приемна грижа, при кризи на адаптацията на децата в нова среда и справяне с тревожността. Член е на Националната асоциация за приемна грижа в България и граждански сдружения за работа с деца в риск.

Завършени квалификации по проблемите на детското развитие: Early Childhood Education/2014, Open Universities Australia; Resilience in Children Exposed to Trauma, Disaster and War/2014, University of Minnesota, USA; Child with Special Needs/ 2015, Penn‘State, USA; Psychological First Aid/ 2016, Johns Hopkins University, USA; Compassionate Care/ 2016, University of Dundee, UK.

Срещите от поредицата са подходяща възможност да зададете своите въпроси и да потърсите компетентен съвет. В беседите ще участват и гост-лектори.

Предварително записване за беседите: до 12 януари на тел. 0879 80 91 14 или на e-mail s.kerelezova@gmail.com

Срещите ще се провеждат от 13.30 ч. на 14, 21, 28, януари и 4, 11 и 18 февруари в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ (ул. Проф. Асен Златаров 22).

Вход: свободен.

 

Share This:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + two =