ФЕТУСЪТ СИ СПОМНЯ ВСИЧКО

Нека да не плашим младите, но фетусът си спомня всичко.

Раждането на дете е сложно нещо. Много е важно майката да носи детето радостно. Внимавайте – радостно  не е същото като весело… Детето трябва да се износи, доколкото е  възможно, с радост. Разбира се, бащата също има значение. Трябва и двамата еднакво да искат  детето.

Не е важно само как майката се храни по време на бременността;  много е важно и как се чувства. Защото тя предава чувствата си плода. Знаете, че когато майката е ядосана,  детето се свива към края на плацентата, а когато е радостна, се изкачва към сърцето. Учените са документирали това.

Проф. Владета Йеротич

 

Академик д-р Владета Йеротич е роден през 1924 г. в Белград, където е завършил гимназия и Медицински факултет. Специализирал е невропсихиатрия и психотерапия в Швейцария, Германия и Франция, а по-късно учи психология и богословие. В продължение на дълги години той работи като ръководител на Психотерапевтичното отделение в болницата „Драгиша Мишович” в Белград и има значителен принос за цялостното развитие на психотерапията в Сърбия. Освен в областта на психологията и психиатрията, той има задълбочен интерес и към тяхната връзка с литературата, както и към културната антропология, а по-късно се насочва и към граничната област между религията и психотерапията. Д-р Владета Йеротич е редовен член на Медицинската академия и на Сръбската академия на науките.

 

 

Share This:

One thought on “ФЕТУСЪТ СИ СПОМНЯ ВСИЧКО”

  1. Съзнателно не се помни, но изпитаните усещания се закодират в несъзнаваната памет и може да окажат влияние.
    Важно е да се знае, че това не означава, че бременната майка не трябва да се ядосва. Разбира се, стремежът трябва да бъде да се осигури спокоен и радостен живот, добри емоции. Но едва ли е възможно майката да прекара бременността си като във вълшебна приказка, само в радост. На всеки може да се случи да се ядоса, това е нормално. Така е и с други негативни чувства. Важното е емоциите да не се потискат, да се изразяват по безопасен начин, така човек се освобождава от тях. Ядът може да се сподели спокойно, за да се разбере какво го е предизвикало, за да се обсъди ситуацията, така той ще отшуми, ще настъпи облекчение. Не бива да се срамуваме от негативните емоции, не бива де се чувстваме виновни, ако се случи да ги изпитаме. На всички хора се случва да ги изпитат. Това е човешко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × three =