Напрежения и конфликти в училище: доклад от изследване сред ученици

Представяме ви  изследване, проведено сред младежи от София, в рамките на проекта „Бъди промяната, която искаш в света“. Целта на проекта е да запознае младите хора  с предимствата на ненасилствената комуникация и да бъдат обучени как да я практикуват, като по този начин бъде подобрен климатът в училище. Проектът се реализира от Национална асоциация на медиаторите.

Проучването цели събиране на информация сред младите хора по отношение на съществуващи напрежения и конфликти в училище, както и по отношение на потребностите им от промени.

Тази информация се събира, за да послужи за формулиране на предложения, излезли от младите хора, за създаване на полезни механизми и услуги за училищата. Установени са проблемните сфери и са формулирани начини за подобряване на комуникацията и механизмите за разрешаване на спорове и конфликти. Търсена е информация дали училищната медиация се разпознава като полезен механизъм с участие на неутрален посредник, който помага на страните да намерят взаимно приемливо решение на спора.

Подробно за проучването и изводите вижте в доклада на д-р Диана Коларова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × three =